Κεφαλονιά

Κεφαλονιά…το ταξίδι στο όνειρο…

ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

Η Κεφαλονιά είναι ένας από του 51 νομούς στην Ελλάδα και είναι το μεγαλύτερο νησί σε έκταση (904 τ.χλμ.) των Ιονίων νήσων. Βρίσκεται νότια από τη Λευκάδα και την Ιθάκη, βόρεια από τη Ζάκυνθο και απέναντι από τον Πατραϊκό κόλπο. Το Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα του νησιού η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Στο Αργοστόλι συναντάμε και το γραφικό λιμάνι του με την απέραντη φυσική ομορφιά λόγω της γεωμορφολογίας του νησιού. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 7χλμ. από την πόλη του Αργοστολίου. Το νησί αποτελείται συνολικά από οκτώ δήμους (Αργοστολίου, Σάμης, Παλλικής, Ελειού-Πρόννων, Ερίσου, Πυλάρου, Λειβαθούς, Ιθάκης) και μια κοινότητα (Ομαλών). Η Κεφαλονιά έγινε περισσότερο γνωστή τη δεκαετία του 90 χάρη στο βιβλίο του Λουί Ντε Μπερνιέ, "το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι". Το βιβλίο αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία η οποία έλαβε χώρο κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και είναι βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Το βιβλίο έγινε και ταινία το 2001.

 

 

 

 

 

ΦΙΣΚΑΡΔΟ

 

Θεωρείται από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας επειδή είναι νησί των αντιθέσεων. Έχει ακρογιάλια και ακτές που πέφτουν απότομα στην θάλασσα. Είναι καταπράσινη, με βουνοπλαγιές βαθύσκιωτες από τα δασωμένα έλατα της. Ένας αρμονικός συνδυασμός θάλασσας, βουνού, πεδιάδων και ουρανού που κάνουν τον τόπο αυτό να ξεχωρίζει. Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται το σημαντικότερο βουνό του, ο Αίνος που είναι γνωστό ως Μεγάλο βουνό. Η ψηλότερη κορφή του (Μέγας Σωρός) έχει ύψος 1.626 μέτρα. Το όρος Αίνος προσφέρει μοναδική μαγευτική θέα στις πεδιάδες του νησιού, στα όμορφα γραφικά χωριά και στην γαλάζια θάλασσα του Ιονίου Πελάγους. Το νησί είναι πλούσιο σε όμορφες τοποθεσίες, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία που θα σας συγκινήσει και θα σας εντυπωσιάσει.

 

 

 

 ΜΥΡΤΟΣ

Οι παραλίες του νησιού μοναδικές, γοητευτικές με υπέροχες αμμουδιές με χρυσή, κόκκινη ή άσπρο άμμο, γαλάζια διάφανα ή πράσινο σμαραγδί νερά με συντροφιά τις καταπράσινες πλαγιές και την θαλάσσια πνοή του Ιονίου πελάγους. Στην λιμνοθάλασσα του Κουτάβου (στην πόλη του Αργοστολίου) βρίσκεται μία από τις πιο σπάνιες λιθόκτιστες γέφυρες σε όλη την Ευρώπη. Χτίστηκε κατά την περίοδο της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί, γύρω στο 1813 με παρότρυνση του Κάρολου Φίλιππου De Bosset και είναι γνωστή ως γέφυρα του Δεβοσέτου Στην περιοχή Φανάρι και σε απόσταση 2.5 χλμ. από το Αργοστόλι βρίσκεται ο επιβλητικός φάρος των Αγ. Θεοδώρων και στο ακρωτήριο παρουσιάζεται το μοναδικό σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο οι γνωστές Καταβόθρες. Πρόκειται για ένα ρήγμα σε κυκλικό σχήμα με βάθος 3 μ. και διάμετρο 12 μ και ο πυθμένας αποτελείται από βράχια με απόκρημνες λείες επιφάνειες. Το νερό της Θάλασσας μπαίνει σε ένα αυλάκι 1.5 μ και στην συνέχεια απορροφάται από τις σχισμές και χάνεται με κατεύθυνση βορειανατολική καταλήγοντας στο χωρίο Καραβόμυλος και από εκεί στην Ανατολική άκρη του νησιού, στη λίμνη Μελισσάνη.

 

 

 ΦΑΝΑΡΙ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού στην περιοχή της Σάμης βρίσκεται το σπήλαιο Δρογκαράτη με σταλακτίτες και σταλαγμίτες όπου η ατμόσφαιρα είναι μαγευτική όταν το φως του ήλιου εισχωρεί από τον θόλο και αντανακλάει πάνω σαυτούς. Στην Σάμη βρίσκεται και το δεύτερο λιμάνι του νησιού που το συνδέει με την Πάτρα και την Ιταλία. Κοντά σε αυτήν βρίσκεται η μαγευτική παραλία Αντίσαμος με τα καταγάλανα νερά της και τη θέα προς την Ιθάκη. Στην δυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Ληξούρι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κεφαλονιάς. Κοντά στο Ληξούρι βρίσκεται η Κουνόπετρα, η παραλία του Ξι με την κόκκινη άμμο και στο δυτικότερο άκρο του νησιού τα Κηπούρια, μοναστήρι που εξασφαλίζει στον επισκέπτη μοναδική θέα. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, τα σπουδαιότερα αξιοθέατα είναι η παραλία του Μύρτου, ίσως μία από της ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου, η ¶σσος με το βενετσιάνικο κάστρο της και το Φισκάρδο. Στην νότια πλευρά της Κεφαλονιάς, τα σπουδαιότερα αξιοθέατα είναι η Σκάλα, χωριό με μεγάλη τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι γνωστή για την απέραντη παραλία της καθώς και για την Ρωμαϊκή έπαυλη με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, ο Κατελειός με τις πολλές ψαροταβέρνες του και φυσικά ο Πόρος, σημαντικό λιμάνι με μεγάλη τουριστική κίνηση.

 

 

 

 ΑΣΣΟΣ

 Το έδαφος της Κεφαλονιάς, χάρη στις βροχοπτώσεις είναι πολύ εύφορο και γιαυτό παράγει μια μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στην Κεφαλλονίτικη διατροφή όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά, η φέτα κ.α.. Η κουζίνα της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της μεσογειακής και επτανησιακής διατροφής (κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά).

 

Το όνομα του νησιού προέρχεται από τον βασιλιά Κέφαλο, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του βασιλιά και ήρωα Θησέα. Σύμφωνα με τον μύθο ήρθε στην Κεφαλονιά επειδή σκότωσε την γυναίκα του. Ο Κέφαλος είχε τέσσερις γιούς τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο και τον Σάμο. Τα ονόματά τους συνδυάστηκαν με την "Τετράπολις" τα διοικητικά διαμερίσματα του νησιού, "πόλεις-κράτη" σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκιδίδη, την Πάλη, την Κράνη, τους Πρόννους και τη Σάμη. Απόγονος του Κέφαλου, σύμφωνα με ιστορικούς μελετητές αποτελεί ο Οδυσσέας, ο πολύτροπος και πολυμήχανος ήρωας του Ομήρου. Στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. η Κεφαλονιά γίνεται στόχος των επεκτατικών βλέψεων της Ρώμης. Αρχικά και σε συμφωνία με τους Αιτωλούς οι τέσσερις πόλεις του νησιού παραδίδονται στους Ρωμαίους. Το νησί έμεινε βυζαντινό ως το 1185. Επόμενοι κατακτητές οι Νορμανδοί. Από το 1185 μέχρι το 1478 διοικείται από Ιταλούς κόμητες. Το 1485 καταστράφηκε από τους Τούρκους. Από το 1500 ως το 1797 ενετοκρατείται. Με την συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο (1797) τα Ιόνια νησιά περιήλθαν στην Γαλλία. Ο λαός του Ιονίου τους υποδέχθηκε με ανακούφιση και χαρά αφού απαλλάχθηκε από την έλλειψη δημοκρατίας κατά την περίοδο της βενετοκρατίας. Οι Γάλλοι φρόντισαν ώστε να αναπτυχθεί η εκπαίδευση και διαμορφώθηκε ένα καινούργιο ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα. Στις 29 Οκτωβρίου του 1798 οι κάτοικοι του νησιού υποδέχονται τον Ρωσοτουρκικό στόλο στο Αργοστόλι. Στις 21 Μαρτίου 1800 με την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης ιδρύθηκε η "Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νησιών " με επικυριαρχία της Τουρκίας. Με την συνθήκη του Τιλσίτ (7 Ιουλίου 1807) η Επτάνησος παραχωρήθηκε στη Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 1809 οι ¶γγλοι με αρχηγό τον στρατηγό Όσβαλντ έφταναν στο νησί, ύστερα από αίτημα των κατοίκων ως ελευθερωτές του από τους Γάλλους. Στις 17 Νοεμβρίου 1815 υπογράφεται η συνθήκη των Παρισίων σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά θα αποτελούσαν κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο με την επωνυμία "Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νησιών" κάτω από την άμεση και αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά από σκληρό αγώνα υπογράφεται στις 21 Μαΐου 1864 και ώρα 12 το μεσημέρι η αναχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από τα νησιά και η πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα. Στις 12 Αυγούστου 1953 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:20 το πρωί ο Εγκέλαδος χτυπά την Κεφαλονιά. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6.5-7 Ρίχτερ και είχε διάρκεια 58 δευτερόλεπτα. Η σεισμική δόνηση επέφερε ολοκληρωτική καταστροφή. Μόνο την περιοχή του Φισκάρδου, στη βόρεια πλευρά του νησιού, δεν άγγιξε ο σεισμός γι αυτό και διατηρεί μέχρι σήμερα την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική.

 

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

 

Στην πόλη του Αργοστολίου συναντάμε το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου, όπου φιλοξενεί τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Κεφαλονιάς, από την Παλαιολιθική έως την Υστερορωμαϊκή εποχή. Το ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλονιάς στεγάζεται στο κτίριο της Κοργιαλένειας Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της Κεφαλονιάς (εικόνες, παραδοσιακές στολές, οικιακά αντικείμενα, εργαλεία, αγροτικά αντικείμενα, ξύλινα διακοσμητικά, κοσμήματα, φωτογραφίες). Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης που βρίσκεται στο χωριό Δαυγάτα, 10 χιλ. βόρεια από το Αργοστόλι μπορείτε να δείτε χάρτες, πετρώματα, ορυκτά, φωτογραφίες από τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, όστρακα, μακέτες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο Φισκάρδου φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από τη ναυτική ιστορία του νησιού, φωτογραφίες και μακέτες πλοίων, απολιθωμένα θαλασσινά. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου (ο προστάτης του νησιού της Κεφαλονιάς) φιλοξενούνται τα οστά του. Το μοναστήρι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στην κοιλάδα των Ομαλών. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει και η σπηλιά του Αγίου Γεράσιμου, στην οποία απομονωνόταν για να προσευχηθεί. Η μνήμη του τιμάται με λιτανείες και παραδοσιακές γιορτές στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου. Στην Κεφαλονιά συναντάμε και δυο κάστρα. Το Κάστρο Αγίου Γεωργίου στο χωριό Περατάτα που χτίσθηκε προκειμένου να οχυρώσει την παλιά πόλη της Κεφαλονιάς και πέρασε διαχρονικά τη Βενετική, την Τουρκική και τη Φράγκικη κατοχή και το Κάστρο της ¶σσου στην ¶σσο, που ήταν πρωτεύουσα του βορινού τμήματος της Κεφαλονιάς για αρκετά χρόνια, με σκοπό να καταφεύγει σε αυτό ο πληθυσμός του νησιού σε περίπτωση πολέμου και πειρατικών επιδρομών.

 

 

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΣΣΟΥ

 

Οι ακτές της Κεφαλονιάς είναι γεμάτες με πάμπολλες σπηλιές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στις βόρειες ακτές του νησιού. Η διαμόρφωση του βυθού κοντά στις ακτές του νησιού ποικίλλει προσφέροντας ανεπανάληπτες εικόνες στον ελεύθερο δύτη. Στο νησί φιλοξενούνται διάφορα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, όπως οι χελώνες caretta - caretta, οι φώκιες monachus - monachus και δελφίνια. Είναι ο τέλειος προορισμός των διακοπών και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε.

 

 

 

 

 ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟ ΦΙΣΚΑΡΔΟ

 

 

 

 

Καλό ταξίδι λοιπόν στο όνειρο, η απόλαυση θα είναι δικιά σας…………..